Fretten en hun voedingsbehoefte uit frettenvoer

Een fret is een strikte carnivoor. Dit betekent dat een fret grotendeels afhankelijk is van vlees, zelfs nog meer dan katten. Aangezien fretten een snelle spijsvertering hebben van ongeveer 3 uur, moeten ze altijd toegang hebben tot frettenvoer. Je kan fretten blikvoer geven, maar ik raad dit niet aan. Ten eerste zit er weinig voedingswaarde in blikvoer; het grootste gedeelte is water. Daarnaast kunnen ze door blikvoer veel makkelijker tandsteen ontwikkelen en ten derde is het niet echt handig als je hamster-fretten hebt die het vlees overal verstoppen, maar niet opeten…Tefka nutri-plus gel - frettenvoer

Een fret kun je frettenvoer of kattenvoer geven. Door de snelle spijsvertering heeft een fret hoogwaardig voer nodig. Als je kattenvoer wilt geven, kun je het beste kittenvoer geven, hier zit meer energie in dan gewoon kattenvoer. Zorg er in ieder geval voor dat je kwalitatief goed voer geeft zonder al te veel opvulsel. Het hoofdingrediënt dient vlees te zijn. In Nederland is het gebruikelijk om de ingrediënten op volgorde van hoeveelheid te zetten. Wanneer het eerste ingrediënt plantaardig is (tarwe, rijst, etc.), kun je het beter laten staan. Het is het beste als het voer tussen 35 en 40 % eiwitten en tussen 20 en 25 % vetten bevat.

Frettenvoer of kattenvoer waar veel vis in zit kun je het beste laten staan. Ontlasting van fretjes kan door de vis namelijk behoorlijk stinken…
Suikers moeten in het voer zoveel mogelijk ontweken worden, omdat het erop lijkt dat mede door de onnodige suikers in het voer insulinomen (tumoren op de alvleesklier) ontwikkeld worden. Suiker ontwijken is moeilijker dan het lijkt. In bijna alle frettenvoeren en kattenvoeren is helaas suiker verwerkt. In het verleden waren er zelfs merken waarin rozijnensap en bananenpulp in verwerkt waren. Zoals je wel kunt voorstellen is zulke voeding zeer zeker niet geschikt voor fretten! De meeste fretten zullen zoiets overigens wel lekker vinden, maar goed ikzelf vind ijs en patat ook lekkerder dan witlof…

Aangeraden frettenvoeren

Perfect voer is heel moeilijk te vinden, het is een kwestie van goed kijken naar de ingrediënten en natuurlijk naar je fretten!
Momenteel (2017) worden door de Frettenkliniek de onderstaande merken kittenbrokken aangeraden. Deze zijn ook online te bestellen via bol.com en/of medpets.nl. Vergelijk zelf de prijzen (waarschijnlijk is medpets.nl wel goedkoper)

  • Pre Neutered Cat van Veterinary HPM (Hyper premium Carnivore Diet) – bestellen via medpets.nl of bol.com:
  • Kittenbrokjes van Hill’s Vetessentials® – bestellen via bol.com:
  • Kittenbrokjes van Orijen® – bestellen via medpets.nl of bol.com:
  • Kittenbrokjes van Eukanuba® – bestellen via medpets.nl of bol.com:

Fretten hebben hun gehele leven voeding nodig met hoge voedingswaarde, daarom is het niet nodig over te schakelen naar ander frettenvoer wanneer je fretje ouder wordt. Kittenvoer is en blijft de voorkeur wanneer je brokken geeft, onafhankelijk van de leeftijd van je fret.

Het kan zijn dat één van bovenstaande frettenvoeren je beter bevalt dan een andere. Het zal uitproberen blijven, elke fret kan net wat anders reageren op een bepaald frettenvoer. Ook zal elke fret zijn of haar eigen smaakvoorkeur hebben. Goed naar je fretten kijken dus of ze lekker in hun vel zitten, goed op gewicht zijn en hoe hun vacht aanvoelt bij een bepaald frettenvoer. Je fretten zullen niet al te veel ontlasting hebben welke een gladde consistentie heeft en niet stinkt. Een goede maatstaf is, hoe meer ontlasting, hoe minder goed het frettenvoer.
Als je wilt wisselen van frettenvoer, kun je dit het beste geleidelijk doen. Zorg ervoor dat je steeds meer nieuw frettenvoer door het oude frettenvoer mixt, zodat ze in ongeveer 1 à 2 weken volledig op het nieuwe frettenvoer zitten. Doe je dit niet, kan het zijn dat je fretten diarree krijgen.

De prijzen van goede frettenvoeren liggen wel wat hoger dan de frettenvoeren van lagere kwaliteit, maar de fretten eten er ook minder van, omdat ze met minder eten toch voldoende voeding binnenkrijgen. Met goede voeding zullen er ook minder snel gezondheidsproblemen ontstaan. Hierdoor hoef je hopelijk minder vaak naar de dierenarts. Om de kosten wat te drukken kun je ook grotere zakken frettenvoer bestellen. Wanneer een dierenwinkel van een bepaald merk kleine zakken heeft liggen, kunnen er ook grotere zakken besteld worden.

BARF

Er bestaat ook de mogelijkheid om je fretten volgens het BARF principe te voeren (Bones and Raw Food). Deze voeding bestaat uit rauw vlees en botten. Bij BARF wordt er vanuit gegaan het dier op een zo natuurlijk mogelijke manier te voeren en wordt er (met enige aanpassingen) uitgegaan van de wilde variant. Voor de fret is de wilde variant de bunzing.
Veel fretten reageren goed op BARF, maar ik ben hier wel terughoudend over. Het is namelijk heel moeilijk ervoor te zorgen dat je fretten precies de juiste voedingsstoffen binnen krijgt. Met name voor honden is de samenstelling al goed bestudeerd, maar voor fretten zijn er voor zover ik weet geen wetenschappelijke onderzoeken gedaan.
Wanneer je wil overgaan op BARF moet je je dus zeer goed voorbereiden en precies weten welke voedingsstoffen je fretten nodig hebben en in welke hoeveelheden. Omdat ik hier me op dit onderwerp niet voldoende heb verdiept zal ik hierover verder geen informatie geven, behalve een doorverwijzing naar enkele sites waar je kan starten met inlezen op dit onderwerp:

Waarvoor je ook kiest, geef je fretten nooit (rauw) varkensvlees, dit kan namelijk besmet zijn met het Aujeszky virus, dat dodelijk is voor fretten (ook voor: honden, katten, runderen, schapen en knaagdieren). Hou er uiteraard ook rekening mee dat kip die gesneden is op een blad waar net varkensvlees op heeft gelegen ook besmet kan zijn met dit virus!

Frettensnoep

allen nutri-plus gel - frettenvoerEr zijn een aantal soorten frettensnoep in de omloop. Heel veel snoepjes kun je het beste negeren, omdat het niet veel meer is dan suiker, kleur- en smaakstoffen. Kattensnoepjes zijn vaak gezonder, die vinden ze ook erg lekker. Het is een kwestie van op de verpakking kijken of het niet al te chemisch is en proberen of je fretten het lekker vinden. Let ook op de brokgrootte, fretten hebben namelijk niet zo’n grote bek, dus het kan gebeuren dat er een snoepje vast komt te zitten in het gehemelte als de snoepjes te groot zijn. Er zijn ook supplementen speciaal voor fretten te koop, op zich zijn deze van redelijke kwaliteit, maar er zitten wel weer suikers in. Mijn advies is dus laten liggen.
Kleine stukjes vlees kun je prima geven aan je fretten als lekkernij, rauw, gedroogd, gekookt of gebakken. Uiteraard altijd ongekruid! Voor al het snoep geldt natuurlijk met mate!

Bijvoeding

Het kan zijn dat je fret bijvoeding nodig heeft, omdat hij ziek is of moet bijkomen van een operatie. Overleg altijd met je dierenarts voordat je hiermee aan de gang gaat, omdat je ook ziektesymptomen kan verbergen door je fret vol te proppen met extra energierijke voeding. Muppet was terminaal ziek en moest eigenlijk heel mager zijn en een hele slechte vacht hebben, maar niets wat minder waar, omdat hij eigenlijk alleen nog maar turbo voedsel binnen kreeg.

Er zijn een aantal dingen die je als bijvoeding kan geven:

  • a/d feline voer van Hill’s – verkrijgbaar bij de dierenarts, bestellen via medpets.nl of bol.com:
  • Feline Concentration Instant Diet van Waltham – verkrijgbaar bij de dierenarts
  • Vétoquinol Care – Energie (voorheen Calo-Pet) – verkrijgbaar bij de dierenarts, bestellen via medpets.nl of bol.com:
  • Nutri-Plus gel voor katten – verkrijgbaar bij de dierenarts, bestellen via medpets.nl of bol.com:
  • KMR (vervangende moedermelk voor kittens) – verkrijgbaar bij de dierenarts, bestellen bij medpets.nl of bol.com:

Van bovenstaande zaken zijn AD en Waltham toch wel mijn favoriete bijvoedingen. Deze voedingen worden vaak zelfs door zieke dieren nog goed verdragen en zelfs nog lekker gevonden. Het kan zijn dat je fret voorkeur heeft voor het een of ander. Mijn advies is om je fretje alvast te laten wennen aan de smaken van deze voedingen. Je weet zelf dan al waar jouw fretje voorkeur voor heeft en je fretje is de smaak al gewend mocht het toch een keer nodig zijn om bijvoeding te geven.

Wat niet geven?

Melk
Melk moet je niet geven aan fretten. Fretten kunnen namelijk over het algemeen niet goed tegen lactose. Door de lactose in de melk kunnen ze diarree krijgen en hierdoor uitdrogen.

Nutrilon Soya
In een ver verleden werd Nutrilon Soya nog wel eens aangeraden als bijvoeding voor fretten. Dit is volledig op basis van plantaardige middelen is, is dit zeker niet geschikt als bijvoeding voor fretten.

Chocolade
Chocolade is vele malen gevaarlijker voor fretten dan melk. In chocolade zit Theobromine, een stof waar ze snel dood aan kunnen gaan net zoals honden. Mocht je fret Theobromine-vergiftiging hebben is de enige oplossing een maagspoeling er is namelijk geen tegengif voor. En dit is alleen mogelijk als je er op tijd bij bent…

Fruit
Veel fretten zijn gek op fruit of bijvoorbeeld rozijntjes. Omdat fruit boordevol suiker zit is dit helaas geen gezonde optie voor fretten. De ontwikkeling van insulinomen (kleine tumoren op de alvleesklier) kan zelfs getriggerd worden door het eten van fruit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *