Ondeugende frettenstreken

Fretten zijn verschrikkelijk eigenwijs en ondernemend. Hier zal ik een aantal voorbeelden geven over wat ze zoal uithalen. Het zal me zeker niet lukken hier een compleet overzicht neer te zetten. De ene fret heeft gewoonweg andere streken dan de andere fret. Bepaalde streken die ze uithalen zullen alleen maar grappig of vervelend zijn omdat je de rotzooi moet opruimen. Helaas zijn er ook levensbedreigende situaties mogelijk omdat een fret niet aan zijn eigen veiligheid denkt.

Planten en potten

Het uitgraven van planten is een hele grote hobby van fretten. Ik neem aan dat je zelf de ravage hiervan wel kunt voorstellen als ze hiermee mee bezig geweest zijn 🙂 Er is ook een minder onschuldige kant, veel planten zijn namelijk giftig. Fretten zullen niet zomaar je planten opeten, maar kunnen er wel speels in bijten en hierdoor eventueel gif binnen krijgen. Ook kan door het uitgraven gif op de pootjes terecht komen wat ze daarna via het schoonlikken van de pootjes binnen krijgen. Bloemen kunnen natuurlijk ook giftig zijn.

Fretten zijn maar kleine beestjes, maar vergis je niet in de kracht en doorzettingsvermogen dat ze hebben!! Fretten zijn namelijk belachelijk sterk voor zo’n klein diertje. Vooral potten en plantenbakken op de vensterbank zijn een risico. De meeste fretten zijn namelijk binnenhuisarchitecten en hebben een hele andere smaak dan jij. Potten moeten dus verplaatst worden volgens je fretje. Wanneer het voor een fret mogelijk is een pot te verplaatsen, kan deze natuurlijk ook ergens afgegooid worden. Behalve de troep, kan een eventuele andere fret deze pot op zijn kop krijgen… Bij mij was er 1 vensterbank waar de fretten op konden, deze vensterbank was dan ook volledig leeg zodat ze daar geen rare capriolen mee konden uithalen.

(On)zindelijkheid

Fretten zijn net zoals katten zindelijke dieren en doen hun behoefte op een daarvoor bedoelde bak. Maar fretten zijn wel wat luier dan katten en zullen eerder in een hoekje wat er niet voor bedoeld is hun behoefte doen. Ook zullen fretten sneller dan katten hun eigen plek uitzoeken en het niet zo zeer laten afhangen waar de bak geplaatst is. Als je fret zijn behoefte doet in bepaalde hoekjes kun je hier een bak neerzetten. Wanneer dat niet mogelijk is kun je op die plaats slaaplappen neerleggen. Een slaapplaats zullen ze namelijk niet bevuilen. Als je er wel een bak kunt neerzetten maar niet wilt dat hij daar blijft staan kun je de bak als je fretten daar eenmaal netjes hun behoefte in doen steeds iets verder verplaatsen tot hij op een plek staat die jou wel bevalt. Als er vreemde fretten in huis zijn zullen ongelukjes sneller gebeuren omdat ze dan hun geursporen willen achterlaten. Dan is het dus extra goed opletten! Als er eenmaal een ongelukje is gebeurd moet je de bevuilde plek goed schoonmaken, anders zullen je fretten deze plek gaan zien als een wc pot. En natuurlijk je fretten goed in de gaten houden, als je ziet dat ze wat willen doen op een verkeerde plek snel de fret op de bak zetten. Dit is de beste manier om je fretten zindelijk te maken/houden.

Medicijnen

Losliggende handtasjes hebben een magische aantrekkingskracht op fretten. Helaas kan dit wel een gevaarlijke hobby zijn. Fantastisch zo’n tasje waar van alles inzit wat je eruit kan graven. Maar…. Bijna iedereen heeft aspirine of andere medicijnen in haar handtasje zitten. Vooral aspirine vinden fretten erg lekker en daar zullen ze dan ook zeker achteraan gaan. Mochten ze echter aspirine of andere medicijnen waarvoor ze gevoelig zijn binnenkrijgen kun je er vanuit gaan dat je fret dit niet zal overleven… Medicijnen en dergelijke daarom zeer goed opbergen!!!

Bankstellen en stoelen

Ik ben er gelukkig nog niet achtergekomen dat mijn fretten deze neiging hadden, maar er zijn er genoeg die het wel doen. Sommige fretten vinden een bank of stoel namelijk een heerlijk plekje om te slapen en dan heb ik het niet over erop liggen. Nee, er zijn fretten die de onderkant kapot maken en zich heerlijk in je bank of stoel nestelen. Behalve dat je bank kapot is aan de onderkant kun je ook per ongeluk op ze gaan zitten. Dat is trouwens niet alleen een gevaar als ze in je bank gaan liggen, maar ook als je op de bank wilt ploffen en je hebt in een keer een fret onder je achterste zitten. Mij mij vond vooral Cleo het erg leuk om onder me te gaan staan wanneer ik wilde gaan zitten. Uitkijken dus!

Gordijnen

gipsy_gordijnenEr zijn niet veel fretten die echt in gordijnen zullen klimmen, maar ja, ze zitten er wel tussen! Ik ben zelf ook de gelukkige eigenaar geweest van een gordijn-klimmend fretje genaamd Gipsy 😯 De eerste keer is het leuk en haal je je camera erbij. Maar je zal wel begrijpen dat dit fout kan aflopen wanneer je even niet oplet. Met flink wat geduld en de nagels goed kort houden is het zeker af te leren. Consequent zijn is uiteraard heel belangrijk hierbij, dus niet de ene keer toelaten en de andere keer niet. Mocht je zelf ook zo’n klimfret hebben is het een kwestie van in de gaten houden of ervoor zorgen dat ze niet bij de gordijnen in de buurt kunnen komen. Luxaflex en fretten heb ik zelf geen ervaring mee, maar ik kan me zonder al te veel moeite daarbij ook een grote ravage voorstellen.

Deuren

Zeer waarschijnlijk is de ruimte waar je fretten loslopen gesloten door deuren. Als je deze deur opendoet heb je daar zo een fret zitten die er ook door wil omdat het daar toch veel leuker is dan de ruimte waar ze mogen loslopen. Ontsnappen is dus een groot risico, zeker met de voordeur. Maar ook dat je je fret plet als hij tussen de deur komt te zitten als je de deur net dichtslaat. Zorg er dus voor dat je niet gehaast bent als je de kamer in en uitloopt en wees altijd op je hoede!

Kasten

Kasten zijn werkelijk prachtig voor fretten. Er is niets leuker dan de laden optrekken en de inhoud naar buiten gooien. Ik heb een tijdje in Duitsland gewerkt en dacht dat er iemand op mijn kamer was geweest. Alle laden van mijn kastje stonden open. Mijn ondergoed en sokken over de hele kamer verspreid samen met het brood dat bovenop de kast behoorde te liggen. Maar later betrapte ik de dader… Lieve Mupje ging op zijn rug liggen om de lades open te krijgen en werkte zich zo een weg naar boven om op het kastje terecht te komen. Kasten waar gevaarlijke spullen inzitten kun je dus het beste afsluiten met een kinderslotje.

Tabak

Roken is voor jou net zo slecht als voor je fretten. Dat weet je zelf ook wel. Kanker zullen ze er niet snel van krijgen, omdat ze niet lang genoeg leven, maar longproblemen zijn niet uitgesloten. Fretten hebben namelijk zeer gevoelige longen. Mocht je besluiten te stoppen met roken sta er dan niet van te kijken dat je fretten nogal humeurig worden. Zij moeten dan namelijk evengoed afkicken als jij. Met tabak is er ook nog een directer gevaar, zeker als je shag rookt, fretten vinden het namelijk fantastisch om shagbuilen uit te graven. Ik hoef denk ik niet uit te leggen dat het vreselijk giftig voor ze is!

Open haard

Mocht je het geluk van een open haard hebben en je wilt deze gebruiken, moet deze op een hoogte zijn dat de fretten er niet bij kunnen, of goed afgesloten zodat ze er niet in kunnen komen. Dit is ook erg handig wanneer je de haard niet aan hebt en de fretten loslopen. Fretten zijn namelijk dol op afstoffen. Wanneer ze al springend en dansend door de open haard geen gegaan zijn, wens ik je veel succes met schoonmaken :mrgreen:

Stofzuiger

Dat fretten nergens bang voor zijn wordt wel bewezen door de stofzuiger, als je hem aanzet zullen de meeste fretten de stofzuiger aanvallen. Waarom ze dit doen weet ik ook niet, ik vermoed dat ze het gewoon niet leuk vinden als er opgeruimd wordt. Je moet met de stofzuiger dus heel goed uitkijken dat ze kun kop niet in de stang kunnen krijgen. Zeker bij kleine fretjes is het ook niet handig als ze hun kopje in de stofzuigerstang kunnen steken…

Rubber

Fretten zijn gek op rubber, dit zullen ze eigenlijk altijd kapot maken en de stukken hiervan opeten. Met heel wat geluk zal het via de ontlasting weer naar buiten komen. Soms zal dat helaas niet gebeuren en worden ze ziek en krijgen diarree. Dan zal het rubber operatief verwijderd moeten worden. Wederom, voorkomen is beter dan genezen!

Speeltjes

Rubberen speeltjes zijn zoals je wel zult begrijpen absoluut ongeschikt voor fretten. Een heleboel kattenspeeltjes trouwens ook, hieraan zitten vaak veel losse delen die ze eraf zullen bijten en in kunnen slikken. Als je op zoek gaat naar leuke speeltjes voor fretten kun je het beste doen alsof je opzoek bent naar speelgoed voor een kind onder de 3 jaar. De muisjes voor katten vinden ze vaak heel leuk. Zo af en toe waagde ik me ook aan de muisjes, maar niet voordat ik de ogen en vaak oren zelf verwijderd had. Binnen een half uurtje was het speelgoedmuisje dan toch echt kapot. Meer over speeltjes kun je lezen in het gedeelte Speelgoed voor fretten.

Schoonmaakmiddel

Eigenlijk hetzelfde verhaal als medicijnen. Een emmer vol met sop is onweerstaanbaar voor fretten. Het eerste wat ze doen is tegen de emmer staan en hun kop erin doen. Het makkelijkste is gewoon niet schoonmaken als de fretten erbij kunnen komen, maar ze veilig wegzetten. Vloeren en de kooi ook heel goed naspoelen na het schoonmaken zodat er geen schadelijke stoffen achterblijven. Ik gebruikte een professionele niet giftige keukenreiniger voor de vloer en kooi. Op deze manier hoefde ik me geen zorgen te maken over giftige stoffen.

Koelkast

Koelvloeistof die in koelkasten gebruikt wordt is zoet en dit vinden fretten erg lekker. Het zal je niet verbazen dat dit spul heel erg giftig is. Zorg er dus voor dat je fretten dus niet onder/achter de koelkast kunnen komen!! Een stoomstoot is ook niet uit te sluiten wanneer een fret aan het slopen gaat.

Wasmachine

Hierbij heb je ook het risico van een stroomstoot. Een fret kan echter ook in de wasmachine gaan liggen, kleren vinden ze namelijk heerlijk om in te slapen. Fretten zijn niet zo groot en ook niet zo zwaar dus de kans dat je de machine aanzet terwijl je fret hierin ligt te slapen is zeker niet te verwaarlozen. Ook als ze niet in de wasmachine liggen, maar in de wasmand en je pakt er gewoon een paar kledingstukken vanaf zonder ze te controleren, kan het zijn dat je fret in de machine terecht komt. De gevolgen hiervan hoef ik niet uit te leggen. Op de meeste machine’s zit trouwens een noodstop. Het is verstandig om te kijken hoe deze werkt. Mocht je deze ooit nodig hebben, is de kans op een goede afloop een stuk groter wanneer je niet hoeft te zoeken.

Oven

Weer het risico van een stroomstoot. Fretten zijn gek op warme slaapplekjes. Onder de oven is het niet eens zo erg, maar er zit ook vaak een lade in de oven waar ze ook in kunnen komen. Als je dan de oven aanzet en de fret kan er niet meer uit, verbrandt hij levend.

WC

Nu zul je wel denken wat moet een fret in de wc?? Tja, eens zal hij het zeker voor elkaar krijgen en ook wel vaker waarschijnlijk. Er zijn fretten die het voor elkaar krijgen de wc in te klimmen. Muppet is ook een keer in de wc gesprongen toen ik er gelukkig bij was. Toen hij nat werd sprong hij er zo weer uit. Ik dacht: “Mooi, dat doet ie niet meer”. Uhm, foute gedachte, want de volgende dag sprong hij er zo weer in. Hij kon er gelukkig zo uitkomen, maar als dat niet het geval is, of ze komen verkeerd terecht kunnen ze verdrinken. Fretten opsluiten wanneer je niet thuis bent, maar daarnaast voor de zekerheid de wc ook uitsluiten. Met fretten in huis kan namelijk alles mogelijk zijn!

Tuin

Laat je fretten nooit onbewaakt in je tuin. Ze luisteren namelijk niet zo goed en zeker niet als ze allemaal nieuwe indrukken opdoen. In de tuin dus alleen met een tuigje, of je moet je tuin goed afzetten. Afzetten is een makkelijk woord, want je moet zorgen dat de hoogte van een afscheiding zeker 1 meter is en de diepte ook. Fretten kunnen namelijk goed graven. Wanneer je je tuin niet in de diepte afzet is de kans groot dat ze toch een manier zien er vandoor te gaan. Uiteraard geen planten tegen de afscheiding aan laten groeien anders kunnen ze er nog zo overheen. Fretten hebben geen inschuifbare nagels zoals katten en kunnen dus ook niet zo goed klimmen, maar onderschat het klimvermogen van een fret niet! Ook al heb je je tuin goed afgezet dan zou ik ze nog in de gaten houden en niet zomaar zonder toezicht laten lopen. Natuurlijk moet je in de tuin ook rekening houden met eventuele giftige planten.

Balkon

Fretten kunnen moeilijk hoogte schatten. Als ze op een balkon te lopen kunnen ze er dus zo afspringen omdat ze niet zien dat het heel hoog is, met alle gevolgen van dien… Heb je dus een balkon en wil je je fretten hierop laten lopen, goed afzetten! Uiteraard niet met gaas, want dan kunnen ze er nog overheen komen. Ook uitkijken met stoelen en dergelijke die ze kunnen gebruiken als opstapje.

Kooi

Over frettenkooien valt heel wat te vertellen. Daarom heb ik een apart onderwerp voor kooien en de inrichting gemaakt. Deze kun je hier vinden: Behuizing van fretten en Zelfbouw frettenkooien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *