Verzorging van fretten

Zoals elk ander dier heeft een fret natuurlijk ook verzorging nodig.

Een fret hoeft niet uitgelaten te worden, maar heeft wel een ruime kooi nodig met een kattenbak om zijn behoefte in te kunnen doen. Ook moeten ze ruime tijd lekker kunnen loslopen, dat wil zeggen minimaal 2 uur per dag.
De kooi en frettenbak moeten natuurlijk elke dag goed schoongemaakt worden. Dit kun je het beste doen met een niet giftige reiniger.

Fretten borstelen

Een fret hoeft op zich niet geborsteld te worden, maar in de rui-periode is het wel fijn voor ze om losse haren steeds te verwijderen. Dat scheelt heel wat in de jeuk. Zelf borstelde ik mijn fretten over het algemeen niet, maar trok de losse haren voorzichtig uit hun vacht. Wanneer je fretje aan het verharen is, kun je hem Kat-a-Lax geven. Hierdoor krijgt je fretje minder snel last van haarballen. Kat-a-Lax is een tube met een gel welke ze over het algemeen heel lekker vinden. De Kat-a-Lax zorgt ervoor dat de darmen als het ware gesmeerd worden, waardoor het haar er makkelijker via de ontlasting uitkomt.

Nageltjes knippen

foto_nagelschaartje_fretDe nageltjes moeten ongeveer elke 2 weken geknipt worden. Er zijn speciale nagelschaartjes verkrijgbaar bij dierenwinkels. Ik vind de kleinste altijd het lekkerste werken; zie foto hiernaast. Dit schaartje is ook online te krijgen via: Medpets.nl, waar mijn voorkeur dus uitgaat naar de Mikki nagelschaar van 8 of 13 cm.

Wil je niet online bestellen en kun je alleen tangen vinden? dan moet je degene hebben voor konijnen- of vogelnagels. Om makkelijker de nagels te knippen kun je je fret afleiden met wat lekkers zoals Nutri-Plus Gel. Je moet de nagel zo afknippen dat je het leven niet raakt. Het leven is altijd heel goed te zien bij fretten, dat is het rode adertje dat door de nagel loopt. Mocht je toch per ongeluk in het leven knippen zal dit even heel heftig bloeden. Is het bloeden niet binnen een paar minuten gestopt kun je nagel eventueel in schone koude sigarettenas deppen (echt alleen de as). Is het bloeden niet binnen 5 minuten gestopt moet je naar de dierenarts.

Kat-a-lax en Nutriplus Gel kun je kopen bij de dierenarts, medpets.nl of bol.com:

Bestellen via medpets.nl:

Oortjes schoonmaken en oormijt

De oren moeten schoongemaakt worden als ze vies zijn. Wanneer de oortjes niet vies zijn, is dit niet nodig! Anders wordt er alleen maar extra oorsmeer aangemaakt waardoor het oor weer sneller vies wordt. Je kan de oortjes schoonmaken met een vochtig wattenschijfje. Wanneer het oor van binnen zwart of donkerbruin is kun je de oortjes het beste even laten nakijken door een dierenarts. De kans is groot dat je fretje oormijt heeft en daarnaast is het belangrijk na te gaan of er niets iets anders aan de hand is. Oormijt kan behandeld worden met Stronghold (werkt ook tegen en vlooien, wormen, teken etc). Stronghold mag je NIET in het oor gebruiken.

Het pipetje dient uitgeknepen te worden tussen de schouderbladen. Voor fretten dien je de versie voor pups en kittens tot 2 ½ kilo te gebruiken (15 mg per pipetje). Voor een fretje lichter dan 1300 gram is één pipetje voldoende. Is je fret zwaarder dan 1300 gram, dien je twee pipetjes te gebruiken. Wanneer je fretje lichter dan 400 gram weegt dien je altijd eerst met je dierenarts te overleggen voordat je Stronghold gebruikt.

Wanneer je fretje oormijt heeft moet je dit altijd behandelen, omdat dit anders een ernstige middenoorontsteking kan veroorzaken. Overigens dienen alle fretten in de groep op hetzelfde moment behandeld te worden, anders heeft het weinig zin.

Let op: Gebruik nooit Oticure en/of Oterna om frettenoortjes schoon te maken. Deze middelen kunnen namelijk de oorschelpjes en gehoorgang van fretten ernstig aantasten!

Ontwormen

Regelmatig ontwormen is niet nodig voor fretten, fretten zijn vrijwel ongevoelig voor wormen. Maar het is uiteraard wel mogelijk. Goed de ontlasting in de gaten houden en als je vermoed dat je fretten wormen hebben (bijv. fretje wordt magerder, er zitten korreltjes in de ontlasting) moet je dit zeker even door de dierenarts laten controleren. Sowieso nooit ontwormen zonder te overleggen met je dierenarts!

Wassen

Het wassen van fretten is niet nodig, vaak wassen maakt ze zelfs alleen maar viezer. Tijdens het wassen haal je namelijk het huidvet weg wat zich zo snel mogelijk weer zal aanvullen. Soms kan het wel handig zijn een fret te wassen voor en na de castratie, maar dan alleen als ze echt overdreven veel huidvet hebben. Het wassen na de castratie wordt soms gedaan om zoveel mogelijk loszittende haren te verwijderen, een fret gaat namelijk in de rui na de castratie. Uiteraard heeft dit pas zin als ze aan het verharen zijn. Mocht je je fretten toch willen wassen, gebruik dan een shampoo die geschikt is voor fretten. De meeste fretten houden er niet van als ze gewassen worden, maar het afdrogen is vaak wel een groot feest, lekker met de handdoek rollebollen!

Als je je fretten vind stinken en je ze daarom wilt wassen, is het misschien slimmer om eerst eens een ander voer uit te proberen, omdat fretten van bepaalde voeren meer kunnen gaan ruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *