Wat is een fret?

Tja, wat is een fret? Een fret is een klein roofdiertje dat:

  • stronteigenwijs is,
  • ongelooflijk speels is,
  • bijna niet wil luisteren,
  • altijd streken probeert uit te halen,
  • ook meer streken kan en zal uithalen dan jij je kunt voorstellen,
  • nergens bang voor is,
  • overal lak aan heeft,
  • een zeer sterke eigen wil heeft
  • en had ik het al over de streken gehad?

Kortom, voor sommige mensen is de fret het leukste huisdier wat er is!!

wat is een fret
Met fretten kun je dezelfde band krijgen als met honden en katten. Een groot voordeel van fretten vergeleken met honden is dat ze niet uitgelaten hoeven te worden. Fretten doen namelijk net zoals katten hun behoefte op een kattenbak. Het allergrootste voordeel is voor mij dat fretten overdag zonder problemen alleen kunnen zijn. Iets wat toch erg handig is als je fulltime werkt. Fretten passen zich ook zeer goed aan aan jouw ritme. Als jij altijd ’s avonds met ze bezig bent zullen ze op die tijd ook het actiefst zijn. Krijgen jouw fretten vooral ’s ochtends aandacht, dan zal dat hun actieve periode van de dag zijn.

De fret is het gedomesticeerde neefje van de bunzing en is zeker een huisdier, zonder de mens zou de fret niet bestaan. De fret komt ook niet in het wild voor. Het gewicht ligt ongeveer tussen 400 gram en 2 kilo. Uitschieters in beide richtingen zijn ook mogelijk. De mannetjes zijn over het algemeen zwaarder en groter dan vrouwtjes. Mannetjes zullen gemiddeld ongeveer 1100 à 1200 gram wegen en vrouwtjes ongeveer 700 à 800 gram. In de winter zijn ze zwaarder dan in de zomer en in de winter zijn ze ook iets rustiger dan dat ze normaal zijn. Fretten zijn niet zo heel erg groot, de lengte is met staart ongeveer 40 tot 60 cm lang.

Fretten hebben een levensverwachting van ongeveer 8 tot 10 jaar, maar veel fretten zullen helaas eerder komen te overlijden aan ziektes die ze kunnen krijgen. Hierover kun je meer lezen in het gedeelte Dierenartsen & Ziektes. Ook moet je eraan denken dat je fretten (chemisch) gecastreerd moeten worden, voor mannetjes is het geen noodzaak, voor vrouwtjes is het zelfs van levensbelang. Meer hierover staat in het gedeelte (Chemische) castratie.

Het aparte van fretten is dat het roofdieren zijn die in een (grote) kooi gehouden moeten worden als er niemand is die ze in de gaten kan houden, want door hun nieuwsgierige karakter kunnen ze snel in gevaarlijke situaties terecht komen. Is dat niet het geval, dan kun je ook thuiskomen in een verbouwde kamer, want hoe klein ze ook zijn, daar zijn ze heel erg goed in!

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je fretten de hele dag in hun kooi zitten. Fretten moeten minimaal 2 uur per dag kunnen loslopen. Die tijd zullen ze zeker gebruiken om lekker te spelen en jou helemaal gek te maken door nieuwe streken te bedenken. Om deze tijd toch een beetje rustig door te komen is het heel slim om je kamer “ferretproof” te maken. Meer daarover en hun streken staat in het gedeelte Ondeugende frettenstreken.

Zijn fretten sociaal of solitair?

Vroeger (in de tijd dat ik nog fretten had) dacht men dat fretten sociale dieren waren, maar tegenwoordig is men hier behoorlijk op teruggekomen. Net zoals de bunzing neigt de fret een solitair dier te zijn, al blijft de fret in tegenstelling tot de bunzing wel de rest van zijn leven speelgedrag vertonen.

Nu wordt nu aangeraden een fret zijn of haar eigen frettenkooi te geven zodat zij een eigen ruimte voor zichzelf hebben. Wanneer de fretten goed met elkaar kunnen opschieten kun je ze wel dagelijks met elkaar laten spelen. Let hierbij op dat er niet door een van de fretten zeer dominant gedrag getoond wordt. Denk hierbij aan het verslepen van een fret aan het nekvel, (hard) bijten en achter de ander aan blijven jagen. Het spelen moet voor beide fretten leuk zijn en blijven. Hissen en sissen is hierbij geen goed teken. Wanneer een van de fretjes rust zoekt, moet dat door de ander ook geaccepteerd worden.
Wanneer fretten in een groep gehouden worden waarbij een van de dieren dominant gedrag vertoond zal dat voor stress zorgen. Deze stress kan weer voor ernstige maagzweren zorgen. Alle fretten dragen de Helicobacter bacterie, deze krijgt vrij spel bij stress. Helaas kan dit in ernstige gevallen de dood tot gevolg hebben.
Daarom mag stress zeker niet onderschat mag worden! De behandeling van Helicobacter kan maanden in beslag nemen en heeft eigenlijk geen zin wanneer de veroorzaker van stress niet weggenomen wordt. Kijk dus heel goed naar je fretten en probeer niet koste wat het kost fretten samen in een groep te krijgen wanneer ze elkaar niet mogen. Ook is het belangrijk voor fretten om een stabiele situatie te hebben. Voor een fret is het dus niet goed wanneer de samenstelling van de groep regelmatig wijzigt. Ikzelf zou met de kennis van nu niet meer kiezen voor meer dan 2 fretten.

Het is dus geen enkel probleem om een fret alleen te houden. Het diertje zal hier geen nadeel aan ondervinden, jij bent dan alleen wel zijn of haar enige speelkamaraadje. Het is dan dus zeker van belang dat je voldoende tijd aan je fretje besteed.
Wat betreft spelen met fretten, je moet wel tegen krassen op je vingers kunnen. Fretten spelen veel met hun bekkie en tandjes. Als ze goed opgevoed zijn zullen ze niet hard bijten, maar dan nog kan het voor wat krassen zorgen. Ook de nagels kunnen behoorlijke krassen veroorzaken. Zeker op je armen als jij lekker op de bank ligt en er rennen een paar fretten over je armen heen ;o))

Met andere dieren kunnen fretten over het algemeen ook goed overweg (natuurlijk geen knaagdieren, want die vinden ze alleen maar lekker!). Ik bedoel dus honden en katten. Als je de dieren goed aan elkaar laat wennen kan dat heel goed samen, ookal moet je het wel goed in de gaten blijven houden, zeker met honden, want die kunnen geen kant op als de fret besluit de hond maar eens het leven flink zuur te maken. Het is in zo’n situatie heel begrijpelijk dat de hond voor zichzelf zal opkomen. Met katten is het iets makkelijker, je moet ervoor zorgen dat de kat het hogerop kan zoeken op plekken waar de fret niet kan komen. Als de kat er dan geen zin in heeft om lastig gevallen te worden kan hij een rustig plekje opzoeken. Let ook hierbij op dat de situatie geen stress in de hand werkt. Heb je het gevoel van wel, dan kun je de dieren beter gescheiden laten rondlopen.

Eén reactie op -Wat is een fret?-

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *