Frettenkooi of fretveilige kamer

Fretten dienen in een kooi (of fret-veilige kamer) gehouden te worden. De kooi dient wel aan een aantal eisen te voldoen. De kooi moet groot genoeg zijn voor het aantal fretten dat erin gehouden wordt (minimaal 120 x 50 x 50 cm voor 1 of 2 fretten. Het liefst heeft elke fret zijn of haar eigen kooi. Wanneer ze in 1 kooi gehouden worden moet je rekening houden met 50 cm2 extra per fret. De kooi moet ook zeer stevig zijn en natuurlijk veilig!

Standaard frettenkooien

kleine frettenkooi voor transportEigenlijk zijn er geen goede standaard kooien te koop voor fretten. Heel veel mensen met fretten hebben daarom hun eigen kooi gemaakt, of een volière aangepast voor de fretten. Zie voor zelfbouw ideeën de pagina Frettenkooien. Dit is naar mijn idee een leuke oplossing omdat je zo de kooi kunt aanpassen naar je eigen wensen. Als je net begint met fretten is dit misschien nog geen goed idee. Je weet dan namelijk nog niet goed weet waar deze diertjes tot in staat zijn met hun kooi. Daarom zal ik voor je als beginnende frettenhouder een standaard konijnenkooi aanraden waarvan je hiernaast een foto ziet.

De kooi van de foto is wel te klein, dit is namelijk een kooi van 90 x 45 x 45 cm. Dit was mijn reiskooi en dus niet bedoeld om de fretten in te houden, maar alleen voor lange reizen, of een noodgeval. Als je een standaard konijnenkooi koopt kun je het beste gaan voor de kooi van 120 x 50 x 50 cm (voor maximaal 2 fretten). De kooien met een gladde bodem en grote deuren zijn zeer goed schoon te maken. Je kan overal bij en hij is stevig genoeg voor fretten. Let wel op met de echte ontsnappingsmeesters, want voor zulke fretten kan het wel nodig zijn de openingen met een slotje vast te maken. Als je het oppervlakte iets groter wilt maken, kun je er eventueel ook een kleine verdieping in maken. Je moet er wel altijd voor zorgen dat de fret ruimte overhoudt om rechtop te kunnen staan. Daarom moet (een gedeelte van) de kooi minimaal 50 cm hoog zijn. Ik heb dit soort kooien met veel plezier gebuikt tot ik mijn eigen kooi heb gemaakt. Deze kooien zijn ook te krijgen met een lengte van 2 meter, degene die ik gezien heb vond ik echter niet stevig aanvoelen.

In onderstaande advertentie staan een aantal kooien die geschikt zijn voor fretten:

Een waarschuwing!

Koop absoluut geen frettenkooi met een bodem van gaas! Je fretje kan hierin blijven hangen met ernstige gevolgen. Dit geldt niet alleen voor de bodem maar ook voor eventuele trappetjes. Deze mogen niet uit gaas bestaan. Tijdens het spelen kunnen fretten heel makkelijk van de verdiepingen afvallen. Ook kunnen ze in het draadgaas vast komen te zitten met hun pootjes. Voor mannetjes bestaat er nog een extra gevaar. Aan hun penis zit namelijk een weerhaakje waaraan ze vast kunnen blijven zitten. Het risico dat dit gebeurt tijdens een val is niet te verwaarlozen. Behalve dat het zeer pijnlijk is als het goed afloopt, kan het penisbeentje zelfs scheuren of gaan ontsteken. Ook kan je fretje vast komen te zitten wanneer het trappetjes niet goed vastzit.

Plaatsing van de kooi

De kooi moet uiteraard op een plaats gezet worden waar hij jou niet in de weg staat. Maar je moet er ook rekening mee houden dat de kooi niet op een al te warme plaats komt te staan. De kooi mag in welk jaargetijde dan ook nooit voor een raam gezet worden waar de zon op schijnt! Fretten kunnen niet tegen temperaturen hoger dan 30 graden. Er zijn huizen waar deze temperatuur in de zomer makkelijk bereikt wordt. Als dat zo is en je kan er weinig tegen doen, dan zul je een koele plaats voor je fretten moeten vinden. Denk bijvoorbeeld aan de hal, badkamer of welke andere ruimte die wel koel blijft. Een ventilator plaatsen voor extra koelte heeft helaas geen zin. Fretten kunnen namelijk niet goed zweten en zullen door een ventilator dus niet afkoelen. Wat je eventueel wel kunt doen is koele vochtige (hand)doeken in de kooi leggen. Veel fretten zullen hier dankbaar gebruik van maken.
film_tefka_waterAls ze loslopen kun je ook een teiltje koel water (niet ijskoud!) voor ze neerzetten waar ze lekker mee kunnen spelen. Het is wel handig als ze het teiltje  niet kunnen omgooien, al zal het sowieso wel een waterballet worden. :mrgreen: Tefka ging wel eens helemaal in de pan zitten om daarna kletsnat de hele kamer door te rennen. Cleo hield alleen haar koppie onder water om dan even te snorkelen.

Mocht ondanks alle voorzorgsmaatregelen je fretje bevangen worden door de hitte en hierdoor buiten westen raken, kun je het beste voorzichtig zijn pootjes in een bakje lauw/koel water zetten. De voetjes zijn namelijk het enige lichaamsdeel waar ze wel kunnen zweten. Als het dan niet snel beter gaat met het fretje, moet je spoed naar de dierenarts!

Uiteraard mag de kooi zoals bij andere dieren niet in de tocht staan.

Inrichting van de frettenkooi

Als eerste: Geen hooi, stro, zaagsel of dergelijke in de kooi!!
Fretten hebben namelijk zeer gevoelige longen en kunnen hier dus niet goed tegen.
Zorg ervoor dat je fret een lekker slaapplekje heeft, iets van stof waar ze lekker in kunnen gaan liggen. Ik gebruikte hiervoor meestal goedkope matrashoezen of handdoeken. Oude t-shirts werken ook prima. Je kan deze los in de kooi leggen of een slaaphuisje maken waar het in komt te liggen. Op hangmatten zijn fretten ook gek, deze kun je kopen in een dierenwinkel of zelf maken. Door de hangmat niet al te hoog op te hangen kunnen ze hier makkelijk inkomen.

Er hoort natuurlijk een etensbakje in de kooi en ook drinken. Voor fretten is het van belang dat ze 24 uur per dag kunnen eten en drinken. Zorg er dus voor dat je bakje voor het voer groot genoeg is. Een bakje voor drinken is bij de meeste fretten niet aan te raden. Voor je het weet hebben je fretten namelijk een zwembad in hun kooi aangelegd. Ook kunnen ze het leuk vinden de slaaplappen in het waterbakje te leggen. Voor het drinken kun je dus het beste een (konijnen)drinkflesje gebruiken.

Frettenbak

De kattenbak kun je het beste zover mogelijk van de slaapplaats plaatsen. Er zijn speciale frettenbakken te koop. Vooral de driehoekige frettenbakken raad ik niet aan. Deze bakken zijn erg klein waardoor fretten snel onzindelijk worden. De bak moet groot genoeg zijn zodat de fret er helemaal inpast wanneer hij zijn behoefte wil doen. Zelf gebruikte ik het liefst open bakken zonder kap erop in de kooi. Het kan zijn dat je de bak moet vastzetten omdat er fretten zijn die de bak het liefste verplaatsen of nog leuker omkiepen. Het hangt van de kooi af hoe je dit het beste doet. In mijn kooi had ik gaten geboord en onderbakken vastgezet met bouten. In deze bakken had ik weer andere bakken zitten die ik eruit kon halen om te verschonen. Op deze manier konden mijn fretten niet zelf de boel verbouwen.

De bak kun je vullen met kattengrit. Dit grit moet wel zoveel mogelijk stofvrij zijn vanwege de gevoelige longen van fretten. Ook kun je beter geen klontvormend grit gebruiken. Fretten zijn namelijk gek op graven en willen hun kop wel eens onder het grit steken. Hierdoor kan er grit in de mond, neus, longen, maag en ogen terecht komen wat dan gaat klonteren. Bij sommige fretten blijft het soms zelfs hangen aan de geslachtsdelen. Uiteindelijk ben ik beukensnippers gaan gebruiken in plaats van grit. Beukensnippers klonteren niet en zijn stofvrij. Dit is mij het beste bevallen, maar ik kan me ook voorstellen dat het heel persoonlijk is. Gewoon verschillende zaken uitproberen dus!
Uiteraard moet de frettenbak net zoals een gewone kattenbak dagelijks schoongemaakt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *