(Chemische) castratie van fretten

Fokken met fretten

Op deze website wordt het fokken met fretten niet behandeld. Ik vind namelijk dat er al genoeg mensen zijn die fokken met fretten. Naar mijn mening komen er teveel fretten in een opvang terecht doordat mensen niet goed nagedacht hebben. Tevens is fokken met fretten moeilijker dan fokken met bijvoorbeeld katten. Het komt vaak voor dat jongen dood geboren worden. Het kan ook zijn dat de moeder haar eigen jongen opeet. Erger nog, de moeder kan komen te overlijden bij de bevalling. Mijn mening over fokken is nu wel duidelijk ūüėČ Nu verder over (chemische) castratie van fretten.

Algemeen

Verreweg de meeste fretten zijn (chemisch) gecastreerd. Voor mannetjes is dit aan te raden. Ze hoeven niet volledig apart gehouden te worden in de bronstperiode. En een ander groot voordeel is dat ze ook veel minder zullen stinken. Voor vrouwtjes is castratie (ja bij vrouwtjes heet het officieel ook castratie) is een castratie zelfs van levensbelang wanneer er niet mee gefokt wordt. Een vrouwtje blijft namelijk loops wanneer ze niet gedekt wordt. Door de langdurige loopsheid kan zij beenmergdepressie krijgen waar ze uiteindelijk ook aan zal sterven. Een symptoom van beenmergdepressie is het kaal worden van de fret. Mocht dit gebeuren heb je de castratie te lang uitgesteld. Het is dan heel belangrijk om snel naar de dierenarts te gaan en te overleggen wat de opties zijn. Direct een hormoonimplantaat (chemische castratie) of operatieve castratie. Deze keuze zal ook afhankelijk zijn van de conditie van je fretje.

Chemische castratie door middel van een hormoonimplantaat

castratie van fretten
Tegenwoordig bestaat de voorkeur voor chemische castratie via hormoonimplantaten in plaats van een operatieve castratie. Het voordeel van de implantaten is dat fretten minder kans krijgen op bijnierproblemen op latere leeftijd. Daarnaast is er geen operatie, narcose en herstel na de operatie benodigd.
Nadeel van implantaten is wel dat deze periodiek geplaatst dienen te worden en dit uiteindelijk ook duurder is dan een operatieve castratie.
Het implantaat dient geplaatst te worden voordat je fretje geslachtsrijp is. Over het algemeen wordt 4 à 5 maanden als een goede leeftijd gezien. Doordat het implantaat al vroeg geplaatst wordt bij fretten is een ander voordeel ook dat de fretten de bronstperiode niet hoeven door te gaan.
Gedetailleerde informatie over de implantaten is te lezen op De Frettenkliniek.

Operatieve castratie

Wanneer je een operatieve castratie laat uitvoeren, moeten de dieren eerst kans krijgen om uit te groeien. Een leeftijd is eigenlijk niet echt makkelijk te geven, omdat het ook aan de fret ligt. Jonger dan 6 maanden zal ik normaal geen castratie laten uitvoeren. Mocht een vrouwtje dan echter al loops zijn heb je weinig keus.

Een castratie is uiteraard een operatie, dus moet het dier nuchter zijn voor het onder narcose gaat. Een fret heeft een snelle spijsvertering. Daarom hoef je je fretje maar minimaal 4 uur van te voren laten vasten in plaats van 8 uur. Let erop dat de dierenarts het diertje tijdens de operatie goed warm houdt. Zeker een vrouwtje kan tijdens of net na de castratie makkelijk onderkoeld raken met alle gevolgen vandien!
Cleo is na de castratie in shock geraakt omdat de dierenarts haar tijdens de operatie niet warm genoeg had gehouden. Gelukkig heeft hij toen wel goed gereageerd door haar alsnog warm te houden, anders was het minder goed afgelopen. Maar het was zo makkelijk te voorkomen geweest…

Wanneer de ballen van een mannetje echt groot zijn geworden is het over het algemeen wel tijd om te laten castreren. Op dat moment zal hij waarschijnlijk ook wel behoorlijk stinken en misschien ook erg irritant zijn door te bijten en de hele tijd met de andere fretten lopen te slepen. Ook kan het zijn dat hij dingen gaat merken met urine. Niet echt fijn frettengedrag dus. Wanneer hij een ongecastreerd vrouwtje in het hok heeft zitten moet je er in ieder geval voor zorgen dat hij gecastreerd is voor hij dekgedrag gaat vertonen. Is dit niet het geval kun je op langer wachten. Maar de kans op wangedrag wordt wel groter.

De castratie voor een mannetje is over het algemeen niet zo’n zware operatie en meestal zijn ze er dezelfde dag wel weer bovenop. Het is wel aan te raden hem even apart te houden van anderen zodat deze niet aan de wond kunnen komen.

Het is tijd om een vrouwtje te laten castreren wanneer ze net loops zijn. Dit is te herkennen doordat de vulva opzwelt als een koffieboon. Het kan zijn dat je dierenarts liever het vrouwtje castreert voor ze loops is. Het is allemaal net wat bloederiger wanneer ze loops zijn. Overleg dit met de dierenarts die je fretje gaat opereren. Wanneer je dierenarts liever castreert voor de loopsheid zou ik zeker wachten tot het vrouwtje 8 maanden is. Wordt ze eerder loops kun je dan altijd nog eerder een afspraak maken. Over het algemeen kan een dierenarts de volgende dag al de castratie doen.
Zorg er in ieder geval voor dat je vrouwtje binnen 2 weken na het begin van de loopsheid gecastreerd is. Beenmergdepressie kan namelijk snel toeslaan.

Voor het vrouwtje is het wel een zware operatie, zij zal er minder snel bovenop zijn dan het mannetje. Voor haar is het zeker belangrijk dat ze de eerste dagen rustig kan bijkomen. Sommigen van de dames kunnen er overigens zelf wel anders over denken. Ik hield mijn vrouwtjes apart tot de hechtingen eruit gehaald waren. Ik wilde namelijk niet het risico lopen dat anderen aan de wond zaten. Over het algemeen blijven ze zelf wel redelijk van de hechtingen af na een castratie, althans dat is mijn ervaring.
Ook buiten de kooi laat ik ze dan niet spelen met andere fretten. Soms kunnen ze zelf wel vinden dat er niets aan de hand is en behoorlijk ruw spelen. Toch hebben ze een behoorlijke wond hebben die moet genezen.

Als de haren terugkomen…

castratie van fretten

Als de haren van het vrouwtje beginnen terug te komen krijg je als niet gevorderde eigenaar de schok van je leven en wil je weten wat die dierenarts in vredesnaam heeft gedaan. Het lijkt namelijk of ze onder de blauwe plekken zit. Wees gerust, dit zijn de haren die net onder de huid zitten. Bij een albino zul je dit niet zien, maar bij de andere kleuren lijkt het echt of ze bont en blauw geslagen zijn. Zie de foto.
Voor mij blijft het een raar verschijnsel. Het ziet er gewoon echt als een blauwe plek uit, je weet dat het niet zo is, maar toch. Gelukkig hoef je het maar een paar dagen te zien, na dit stadium zijn de haren weer heel snel terug!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *