Fretten en dierenartsen

Fretten zijn hele sterke diertjes, maar helaas zijn er heel wat ziektes en kwalen waar ze last van kunnen krijgen. Vaak zal je het niet op tijd (h)erkennen. Fretten laten niet snel zien dat ze niet lekker zijn. Op het moment dat het opvalt dat ze ergens last van hebben is dat vaak al in een later stadium.

Het is dus van groot belang dat je goed op je fretje let en ook goed naar kleine aanwijzingen kijkt. Afvallen is vaak een eerste teken (niet te vergissen met het normale afvallen van winter- naar zomergewicht). Ook een fret die normaal nooit bijt en nu wel zal zeer waarschijnlijk ziek zijn. Wanneer je fretje een paar dagen last heeft van diarree moet je ook zeker even naar de dierenarts! Fretten kunnen namelijk snel uitdrogen door diarree en hierdoor ernstige problemen krijgen. Het is dan ook een goed idee om wat ontlasting mee te nemen. Het kan zijn dat hiermee makkelijker uit te zoeken is wat er aan de hand is.

dierenartsen en ziektes
Dan is er nog een andere uitdaging. Jij hebt wellicht ondertussen door dat er iets niet goed zit. Daarna zal je dierenarts er nog achter moeten komen wat het is. En hier gaat het helaas vaak verkeerd. Fretten zijn in de meeste dierenartsenpraktijken namelijk niet al te bekend. Daarnaast heeft een fret een hele andere aanpak nodig dan honden en katten. Voor het behandelen van fretten zal je dierenarts moeten omschakelen, omdat een fret een heel ander dier is.

Zoek een dierenarts met fretten-kennis

Mijn advies is voor je fretten in ieder geval een dierenarts te zoeken die ervaring heeft met fretten. Of een dierenarts die toe durft te geven dat hij/zij ook niet alles weet, maar er wel zijn best voor doet om erachter te komen wat eraan scheelt. Ga er in ieder geval niet van uit dat je dierenarts die je honden en katten al jaren zeer goed behandeld dezelfde ervaring met fretten heeft.

Helaas heb ik al de nodige ervaring met dierenartsen die niet bekend genoeg zijn met fretten. Muppet werd 2 jaar lang door 5 dierenartsen(praktijken) inderdaad als ietwat te mager gezien. Verder zou hij volledig gezond zijn. Uiteindelijk ben ik bij de frettenspecialist terecht gekomen (Hanneke Roest, De Frettenkliniek) en zij had 1 uur nodig om tot de conclusie te komen dat Muppet een vergroot hart had. De volgende dag is er een ECG gemaakt en wisten we ook direct dat hij ook hartritme-stoornissen had. Dit alles in zo’n ernstige mate dat hij zonder medicijnen binnen een maand overleden zou zijn. Ongeveer 3 weken daarvoor was hij volledig gezond bevonden door een andere dierenarts!

Ik heb meer vertrouwen in een dierenarts die erkent dat hij iets niet weet en zijn informatie opzoekt in een boek (bijvoorbeeld welke medicijnen wel of niet geschikt zijn), dan een dierenarts die zomaar wat doet. Met Muppet heb ik meerdere malen meegemaakt dat de dierenarts waar ik medicijnen bestelde mij verkeerde medicijnen heeft willen voorschrijven. Gelukkig heb ik dit niet zomaar aangenomen en eerst navraag gedaan bij de specialist. Dit zelfs na grote discussies dat het echt niet nodig was om verder te bespreken. Uiteindelijk bleken de medicijnen die de andere dierenarts wilde voorschrijven absoluut niet geschikt te zijn voor fretten. Toen ik hem om opheldering vroeg kreeg ik alleen maar als antwoord dat hij het niet zo op specialisten had. Tja, hij heeft mij niet nog een keer gezien. Er zijn veel medicijnen die goed zijn voor honden en katten, maar die fretten niet mogen hebben. Dit blijft dus een uitdaging.

Zelfs als je dit allemaal weet is nog steeds niet alles te voorkomen. Ramona ben ik verloren door een foute diagnose. Ik zal nooit zeker weten of een operatie haar had kunnen redden, maar ik heb ook nooit die keuze gekregen. Ramona was acuut heel ziek geworden, ik ben met haar naar direct naar een dierenarts gegaan die redelijk wat verstand heeft van fretten. Er is toen bloedonderzoek gedaan en ik heb Ramona weer mee naar huis genomen om te wachten op de uitslag van het bloedonderzoek. De dierenarts belde me terug dat zij een levertumor had en inslapen de enige mogelijkheid was. Omdat ik al contact had met De Frettenkliniek heb ik Hanneke gemaild met de uitslagen en gemeld dat ze ingeslapen zou worden. Net nadat Ramona zelf opgegeven had, belde Hanneke mij dat ze helemaal geen levertumor had, maar een galwegobstructie. De andere dierenarts had de uitslagen dus volledig verkeerd geïnterpreteerd. Nu was Ramona al zo zwak dat ze een operatie waarschijnlijk niet had kunnen overleven. Maar ik moet er niet aan denken dat ik haar in had laten slapen en dit later bekend was geworden…

Maar hoe vind je dan een goeie fretten-dierenarts?

Wanneer je lid bent van een frettenvereniging of stichting kunnen zij je vaak verder helpen met een dierenarts die ervaring heeft met fretten. Gelukkig worden dit er wel steeds meer.

Veel voorkomende frettenziekten

Er zijn een aantal ziektes die je fretten kunnen krijgen. Maar ik ben geen dierenarts dus ik ga me er niet aan wagen om ze allemaal hier neer te zetten met het risico op fouten. Op de site van De Frettenkliniek staan de ziektes en symptomen heel duidelijk omschreven.

Kaalheid bij fretten

kaalheid bij fretten
Ik maak wel een uitzondering voor bijniertumoren, dit is een ziekte waar veel fretten kaal van worden. Ik zie om me heen dat mensen hierop niet de juiste reactie hebben. Kaalheid wordt vaak gezien als een symptoom van allergie of stress. Dit is echter zeer zelden het geval, in 99 % van de gevallen gaat hier om bijniertumoren. Bijniertumoren is een vervelende ziekte die fretten vaak zullen krijgen. Informatie over de ziekte zelf kun je lezen op de site van De Frettenkliniek, waar het mij om gaat is dus om het zeer herkenbaar symptoom. Het kaal worden van de fret.
Ik heb het hier niet over een kale staart, wanneer het namelijk alleen om de staart gaat is er niets aan de hand. Wanneer een fret echter op andere plekken kaal wordt, betekent dit over het algemeen dat het fretje bijniertumoren heeft. Deze kaalheid begint in de lente/zomer en gaat vanzelf over rond het najaar wanneer de ziekte in het beginstadium is. Veel eigenaren gaan in dit stadium over op ander voer of ander wasmiddel of iets dergelijks. Daarom denkt men dat het probleem is opgelost wanneer de haren na een paar maanden (in het najaar met het komen van de wintervacht) weer terug groeien. Trap hier niet in! Wanneer je fretje beginnende bijniertumoren heeft zal de kaalheid door de wintervacht verdwijnen. Het zijn de jaargetijden die dit regelen. Wanneer je fretje zijn vacht terugkrijgt, is de ziekte nog niet over! Bij kaalheid dus altijd het diertje laten nakijken op bijniertumoren. Het liefst bij een met fretten bekende dierenarts. Wanneer je hier op tijd bij bent zijn er verschillende behandelingen mogelijk waarover je dus kan lezen op de voorgenoemde website.

Ook kan een vrouwelijke fret kaal worden wanneer zij beenmergdepressie heeft doordat zij te laat (chemisch) gecastreerd wordt. Ook hierbij dient snel actie ondernomen te worden. Zie hiervoor het gedeelte (Chemische) Castratie van fretten.

Inslapen

Vanuit mijn persoonlijke ervaring wil ik ook wat melden over het inslapen van fretten. Hopelijk heb je hier een hele lange tijd niets mee te maken. Er zijn echter weinig fretten die uit zichzelf zullen overlijden. Ik heb tot nu toe 2 verschillende werkwijzen gezien; of het narcosemiddel wordt ingespoten in een spier, of het narcosemiddel wordt ingespoten in de lever. Ik heb werkelijk geen idee wat de normale werkwijze behoort te zijn, maar ik ben heel erg voor het inspuiten in de lever. Bij het inslapen van Cleo heb ik er bijna een trauma aan overhouden, zij kreeg het narcosemiddel in een spier ingespoten en heeft hierbij gegild. Gelukkig werkt zo’n narcose niet direct en heb ik haar nog kunnen geruststellen, maar toch… Mijn ervaring bij het inspuiten in de lever is dat de fretten hier totaal geen reactie op geven. Ik zet ze op tafel met wat lekkers voor hun neus (als ze daar nog interesse in hebben), en ze zijn gewoon lekker aan het eten tot ze in slaap vallen. Waar je met deze methode wel rekening mee moet houden is dat het erg snel gedaan kan zijn, Tefka viel werkelijk binnen 1 seconde al in slaap. Hoe zwakker de lever hoe langer het kan duren. Wanneer de lever dus echt niet in orde is, kan het zijn dat deze methode niet gebruikt kan worden. Ik weet niet of het ook nog met de prikkunde van de dierenarts te maken heeft. Ik in ieder geval altijd naar dezelfde dierenarts als er een dier ingeslapen moet worden, omdat ik erg tevreden ben over zijn werkwijze hierbij.

Het maakt niet uit welke methode gebruikt wordt, de 1e injectie is puur om in slaap te vallen. Daarna volgt er nog een injectie direct in het hart, hier zal je fretje echter niets meer van merken. Hij is dan namelijk al diep in slaap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *